Τηλέφωνο: +30 2315-515051 Email: info@3dsolidforms.com

Case Studies

Ηλιακό φορητό ρολόι Φιλίππων
  • 3D representation - Sundial of Filippi
  • Gounari's Sketches - Sundial of Filippi
  • Gounari's Sketches - Sundial of Filippi

Ηλιακό φορητό ρολόι Φιλίππων

Το ρολόι των Φιλίππων είναι ένα φορητό ηλιακό ρολόι που χρονολογείται μεταξύ 250-350 μ.Χ.. Βρέθηκε το 1965 σε ανασκαφές που έκανε ο καθ. Στυλιανός Πελεκανίδης στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και στη συνέχεια μελετήθηκε κυρίως από τον κ. Γεώργιο Γούναρη ο οποίος και δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του. Από αυτή την έρευνα προέκυψαν πολλά στοιχεία για την κατασκευή και κυρίως τη χρήση του ρολογιού. Τα βασικότερα αποτελέσματα ήταν το υλικό του (χαλκός), οι περιοχές στις οποίες μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (από το γεωγραφικό πλάτος της Αλεξάνδρειας μέχρι αυτό της Βιέννης), οι διαστάσεις του και φυσικά ο τρόπος λειτουργίας του.

Βασισμένοι στις περιγραφές και τα σχέδια του κ. Γούναρη, ζητήθηκε από την 3D Solidforms να σχεδιάσει τρισδιάστατα το ρολόι, με σκοπό την ανακατασκευή του με μεθόδους τρισδιάστατης εκτύπωσης και κοπής με ακτίνες laser.

Χάρη στα λεπτομερέστατα σχέδια και τις περιγραφές του κ. Γούναρη, η σχεδίαση δεν διήρκησε περισσότερο από τρεις (3) ημέρες. Έχοντας πλέον τα τρισδιάστατα σχέδια ήταν πολύ εύκολο να γίνουν και κάποιες παραλλαγές του ρολογιού, συγκαταλέγοντας διαφορετικές πόλεις από αυτές που πραγματικά αναγράφονταν  (π.χ. την Μελβούρνη) με σκοπό να είναι σωστές οι ενδείξεις της ώρας στα γεωγραφικά πλάτη εκείνων των πόλεων.