Τηλέφωνο: +30 2315-515051 Email: info@3dsolidforms.com

Case Studies

Κιονόκρανο Στοάς Αττάλου
  • Scanning process
  • Initial rendering of capital
  • Capital after initial rendering

Κιονόκρανο Στοάς Αττάλου

Στο κλιμακοστάσιο της Στοάς του Αττάλου στην Αρχαία αγορά της Αθήνας, βρίσκεται ένα υπέροχο δείγμα αρχιτεκτονικής της αρχαίας Ελλάδας. Το κιονόκρανο Ιωνικού ρυθμού, χρονολογείται τον 5ο αιώνα π.Χ. και φέρει επάνω του υπολείμματα του αυθεντικού χρώματος με το οποίο είχε ζωγραφιστεί. Οι αποχρώσεις των διάφορων σχεδίων του είναι εμφανέστατες και διεγείρουν την περιέργεια και τη φαντασία του επισκέπτη.

Το κιονόκρανο έχει διαστάσεις περίπου 1,2x0,8x0,38 μέτρα και διασώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, μαζί με την κολώνα πάνω στην οποία είχε τοποθετηθεί. 

 

Η τρισδιάστατη σάρωση του αντικειμένου αυτού ήταν μία ιδιαίτερη πρόκληση, λόγω του μεγέθους αλλά και της δύσκολης πρόσβασης σε ορισμένα σημεία του. Η σάρωση διήρκησε δύο ημέρες και έγινε και με τα δύο 3D Scanners που διαθέτει η 3D Solidforms, το Artec Eva και το Artec Spider. Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκαν και τα δύο είναι ότι με το πρώτο σαρώθηκε η συνολική γεωμετρία του κιονόκρανου με ακρίβεια 0,5mm ενώ με το δεύτερο σαρώθηκαν όλες οι λεπτομέρειες με ακρίβεια 0,1mm. Έτσι προέκυψαν πολλές μετρήσεις, κάποιες με μικρή επιφάνεια και πολύ μεγάλη ακρίβεια και κάποιες με μεγάλη επιφάνειες με λίγο χαμηλότερη ακρίβεια. Ο όγκος των δεδομένων που δημιουργήθηκαν ήταν της τάξης των 50GB, κάτι που κατέστησε δύσκολη και χρονοβόρα την μετεπεξεργασία τους. Σε αυτό το στάδιο χρειάστηκε μεγάλη υπολογιστή ισχύς (κυρίως μνήμη RAM) και τα δεδομένα μεταφέρθηκαν σε υπολογιστή με 32GB RAM, ώστε να είναι ευκολότερη και γρηγορότερη η επεξεργασία των αρχείων. Τα αρχεία που προέκυψαν από το Artec Eva ενοποιήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από αυτά του Spider, όπου κρίθηκε ότι απαιτείται η καλύτερη ανάδειξη των λεπτομερειών.

 Το τελικό αρχείο STL που δημιουργήθηκε είχε μέγεθος 2,1GB, ενώ για την ευκολότερη χρήση και επεξεργασία του από υπολογιστές δημιουργήθηκαν επιπρόσθετα αρχεία μικρότερου μεγέθους και συνεπώς χαμηλότερης ακρίβειας. Τέλος, δημιουργήθηκε και ένα αρχείο εξαιρετικά μικρού μεγέθους (περίπου 5 MB) για να είναι δυνατή η απεικόνιση του αντικειμένου σε Smartphone ή Tablet.