Τηλέφωνο: +30 2315-515051 Email: info@3dsolidforms.com

Blog

Πρόσφατες δημοσιεύσεις
 • Αρχική
 • /
 • Blog
 • /
 • Εκτυπώνοντας με σεληνιακή σκόνη
 • 03 Jun

  Εκτυπώνοντας με σεληνιακή σκόνη

   
   
   
  Στις 5 Μαρτίου 2013 οι αρχιτέκτονες διαστημικών αποστολών Tomas Rousek, Katarina Eriksson και Dr. Ondrej Doule έκαναν τα αποκαλυπτήρια του δικούς τους οράματος για μία επισελήνια μονάδα η οποία αναδεικνύει τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης ακόμα και στη σελήνη. Το πρόγραμμα SinterHab αποδεικνύει πως ένας 3D Printer μικροκυμάτων θα μπορούσε να είναι μία βιώσιμη λύση για την ανθρώπινη παρουσία στην σελήνη. Μέσω πυρωσυσσωμάτωσης με μικροκύματα και χρησιμοποιώντας τα ρομποτικά συστήματα JPL της NASA,  θα μπορούσαν να κατασκευαστούν διάφορες μονάδες-βάσεις από σεληνιακό χώμα κοντά στον κρατήρα Shackleton.
     
  Η λογική που κρύβεται πίσω από το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα είναι σχετικά απλή. Φανταστείτε ότι συγκεντρώνετε ηλιακή ενέργεια και σκόνη από το έδαφος και "ψήνετε" την σκόνη με μικροκύματα, δημιουργώντας κατευθείαν σχήματα με όποια μορφή θέλετε. Στην Γη κάτι τέτοιο θα ήταν επιστημονική φαντασία αλλά στη σελήνη είναι εφικτό λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων του σεληνιακού χώματος και της απουσίας ατμόσφαιρας. Η πυρωσυσσωμάτωση μέσω μικροκυμάτων δημιουργεί ένα συμπαγές υλικό παρόμοιο με τα κεραμικά υλικά. Τα ρομποτικά συστήματα, εφοδιασμένα με αυτή την τεχνολογία, θα μπορούσαν να "ψήνουν" σεληνιακή σκόνη χωρίς να απαιτείται οποιοδήποτε υλικό από τη Γη (π.χ. κάποια κόλλα ή συνδετικό υλικό).
   
   
   

   

   
  Χάρη στα νανο-σωματίδια σιδήρου που υπάρχουν στη σεληνική σκόνη, θα μπορούσε αυτή να θερμανθεί στους 1200 - 1500οC εώς ότου αυτά τα νανο-σωματίδια λιώσουν. Κρατώντας τη θερμοκρασία κοντά στο σημείο τήξεως για κάποιο χρονικό διάστημα, τα σωματίδια θα δημιουργήσουν δεσμούς μεταξύ τους και έτσι θα δημιουργηθούν τα δομικά στοιχεία των "σεληνιακών σπιτιών". Με την πλήρη αυτονομία των δομικών υλικών, θα μπορούσε να μειωθεί δραματικά το φορτίο των αποστολών προς τη σελήνη και κατ' επέκταση το κόστος και οι περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Τέλος, η σκλήρυνση της περιβάλλουσας σκόνης θα βοηθούσε να μειωθούν οι κίνδυνοι μόλυνσης από σεληνιακή σκόνη, η οποία είναι ιδιαίτερα βλαβερή τόσο για τους αστροναύτες όσο και για τον εξοπλισμό τους.
    
   
   

   

   
  Φυσικά, όπως σε κάθε επιστημονική εφεύρεση, η πράξη συναντά πολλές δυσκολίες και αρκετές φορές απέχει πολύ από την θεωρία. Το σημαντικότερο όμως βήμα, που είναι η σύλληψη της ιδέας, έχει γίνει! Ας ελπίσουμε να δούμε κάποια στιγμή και την εφαρμογή της!
   
  Πηγή : http://www.a-etc.net/sinterhab/