Τηλέφωνο: +30 2315-515051 Email: info@3dsolidforms.com

Blog

Πρόσφατες δημοσιεύσεις
 • 07 Feb

  Τα μαγικά χέρια της μικρής Emma

  Η  μικρή Emma είναι ένα παράδειγμα που μας υπενθυμίζει ότι η τεχνολογία όταν χρησιμοποιείτε σαν προσφορά προς τον άνθρωπο και όχι σαν όπλο επιβολής δύναμης μπορεί να κάνει ''θαύματα''!
   
  Όταν γεννήθηκε η Emma, τα πόδια της ήταν διπλωμένα προς τα πάνω μέχρι τα αυτιά της και οι ώμοι της ήταν στραμμένοι προς τα μέσα. Εκτός αυτού είχε πρόβλημα στην ωλένη (κόκκαλο χεριού) και ένα σύνδρομο στην πατούσα το οποίο έχει ως κύριο χαρακτηριστικό έντονα εξογκωμένη φτέρνα. 

    

   
  Οι γενετιστές διέγνωσαν μία πολύ σπάνια νόσο, η οποία επηρεάζει τις αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος. Έτσι λόγω της δυσλειτουργίας των αρθρώσεων οι ασθενείς τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε ατροφισμό των μυών που εν συνεχεία οδηγεί σε σημαντικά κινητικά προβλήματα.
   
  Η μητέρα της Emma (Lavelle) όταν της ανακοίνωσαν οι γιατροί τα προβλήματα της κόρης της, δε δέχτηκε ότι η μικρή δε θα μπορεί να έχει μια φυσιολογική ζωή και άρχισε να ψάχνει θεραπεία που θα διευκόλυνε τη ζωή της μικρής. Έτσι ξεκίνησε μια μακροχρόνια και επίπονη προσπάθεια για να βρεθούν λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα που είχε η μικρή Emma.
   
  Αρχικά οι γιατροί, μετά από χειρουργική επέμβαση, κατέβασαν τα ποδαράκια της, κάτι που την κατέστη ικανή ναπερπατάει. Αναζητώντας λύσεις για τα χέρια της Emma, η Lavelle παρακολούθησε ένα συνέδριο για παιδιά με αναπηρίες, όπου άκουσε για μια συσκευή με εξωσκελετικά στηρίγματα [Wilmington Robotic Exoskeleton (WREX)], η οποία αποτελείται από μεταλλικές μπάρες και ελαστικούς συνδέσμους και βοηθάει τα παιδιά με ατροφικά χέρια να έχουν αυτονομία κινήσεων.
   
  Αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να εφαρμοστεί αυτή η συσκευή στην Emma. Όταν όμως οι ειδικοί είδαν την Emma, διαπίστωσαν ότι ήταν πολύ μικρή και αδύναμη για να καταφέρει να χρησιμοποιήσει η ίδια τη συσκευή. Εκτός αυτού, μετά την επέμβασης στα πόδια, η Emma περπατούσε πλέον κανονικά και χρειαζόταν μια πιο ευέλικτη και ελαφριά διάταξη, ώστε να μπορεί να την κουβαλάει μαζί της καθώς θα περπατάει. Χρειαζόταν λοιπόν να γίνει μία συσκευή ειδικά για την μικρή.
   
  Όταν ξεκίνησε λοιπόν ο σχεδιασμός οι μηχανικοί διαπίστωσαν ότι τα εξαρτήματα που χρειαζόταν η συσκευή ήταν πολύ μικρά και ήταν αδύνατον να κατασκευαστούν με  συμβατικές μεθόδους (μηχανήματα αφαίρεσης υλικού με ψηφιακή καθοδήγηση - CNC).  Τότε σκέφτηκαν ότι ο μόνος τρόπος να κατασκευάσουν τέτοια εξαρτήματα ήταν με χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή. Αμέσως επέλεξαν την ιδανική κλίμακα της συσκευής στο μέγεθος της μικρής Emma και εκτύπωσαν σε μηχανή της Stratasys την πρώτη συσκευή WREX από ABS πλαστικό (αντίστοιχο με το πλαστικό τηςLEGO) .
   
   
  Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν οι ερευνητές να μειώσουν πολύ το βάρος της συσκευής ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πολύ μεγάλη ευελιξία στο να εκτυπώνουν εξαρτήματα τα οποία χρειάζονται αντικατάσταση είτε λόγω φθοράς είτε λόγω του ότι η Emma μεγαλώνει σωματικά. Αφού ολοκληρώθηκε η έρευνα και η κατασκευή της συσκευής εφαρμόστηκε στην Emma και η μικρή για πρώτη φορά στη ζωή της κατάφερε να σηκώσει τα χεράκια της! Από την πρώτη στιγμή η ίδια τα ονόμασε τα ''μαγικά της χέρια''! Πλέον είναι ικανή να παίζει, να τρώει μόνη της, να αγκαλιάζει τους γονείς της και να χαίρεται το δώρο της αυτονομίας των κινήσεων που της έλειπε εκ γενετής!
   
  Αυτό το τεράστιο επίτευγμα οφείλεται στην αποφασιστικότητα της μητέρας της που δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια να βοηθήσει την κόρη της και στους αφοσιωμένους ερευνητές που θέλησαν να δώσουν στην μικρή μια φυσιολογική ζωή. Σήμερα αυτή η θεραπεία έχει εφαρμοστεί ήδη σε 15 παιδιά και τα οφέλη στη σωματική αλλά και στην ψυχική ομαλή ανάπτυξη των παιδιών είναι τεράστια!
   
  Τέλος η ευελιξία των τεχνολογιών ταχείας πρωτοτυποποίησης στο να μπορεί ο ερευνητής να επέμβει στο σχέδιο που παράγει και να έχει άμεσα ένα αποτέλεσμα δίνει την ευκαιρία σε τέτοιες εφαρμογές να εξελίσσονται ραγδαία. Επίσης είναι πολύ πιο εύκολο πλέον αυτές οι συσκευές να γίνονται κατά αποκλειστικότητα για κάθε παιδί και όταν απαιτούνται κάποιες αλλαγές να γίνονται άμεσα και με πολύ χαμηλό κόστος.
   
    
   
  Συγχαρητήρια σε όλους τους επιστήμονες και τους ερευνητές που δίνουν τα ''φώτα'' τους για ένα πραγματικά καλύτερο μέλλον για όλους μας! Το χαμόγελο της Emma είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση και ικανοποίηση που μπορεί να προσφέρει η επιστήμη.
   

  Πηγές:

  http://www.stratasys.com/
  http://www.broadenedhorizons.com/wrex