Τηλέφωνο: +30 2315-515051 Email: info@3dsolidforms.com

Υπηρεσίες

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
 • Αρχική
 • /
 • Υπηρεσίες
 • /
 • Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
 • Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

  Επισκευθείτε την καινούργια μας σελίδα για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.theantikytheramechanism.com/

   

  Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αναλογικός υπολογιστής εκπληκτικής τεχνολογίας, ο πρώτος στην παγκόσμια ιστορία! Κατασκευάστηκε πάνω από 2000 χρόνια πριν (2ος αιώνας π.Χ.) και χρησιμοποιούνταν για τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του Ήλιου, της Σελήνης και πιθανώς των πλανητών στον ουρανό. Υπολόγιζε τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των αρχαίων στεφανιτών αγώνων (Ολυμπιακοί, Πύθια, Νέμεα, Ίσθμια). Την μπροστινή και την πισινή επιφάνεια κάλυπταν μπρούτζινες πλάκες με ημερολογιακές, αστρονομικές κλίμακες και δείκτες. Εμπεριείχε αστρονομικές, γεωγραφικές και τεχνολογικές οδηγίες χρήσης.
  Είναι ένα αρχαιολογικό εύρημα, η αξία του οποίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γνώση της ιστορίας της τεχνολογίας και την εξέλιξή της. Παρόμοιος αρχαίος μηχανισμός δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Έτσι, εύλογα γεννάται το ερώτημα για την τεχνολογική υποδομή που υπήρχε την εποχή που κατασκευάστηκε. Δικαίως, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται τόσο σημαντικός για την εξέλιξη της Τεχνολογίας, όσο και η Ακρόπολη για την εξέλιξη της Αρχιτεκτονικής.

  Fragments Antikythera Mechanism

  Χάρη στις καινοτόμες τεχνικές δερεύνησης που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα από ερευνητές, διαβάστηκαν κείμενα, χαμένα για περίπου 21 αιώνες. Όλες οι επιγραφές είναι γραμμένες με ελληνικούς χαρακτήρες. Η εξερεύνηση του εσωτερικού των θραυσμάτων έγινε εφικτή με την χρήση ενός πολύ ισχυρού αξονικού τομογράφου, ο οποίος αποκάλυψε όλα τα μηχανικά μέρη του Μηχανισμού, δίνοντας στους ερευνητές νέα, εξαιρετικά χρήσιμα, δεδομένα.

  Το πιο πρόσφατο μοντέλο του Μηχανισμού, με όλα τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της έρευνας, έχει κατασκευαστεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από την ομάδα διερεύνησης του Μηχανισμού. Επιβλέποντες είναι οι καθηγητές: Ευσταθίου Κυριάκος του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Ιωάννης Σειραδάκης από το τμήμα Φυσικής. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας είναι οι: Αναστασίου Μαγδαληνή, υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Φυσικής, Μπασιακούλης Αλέξανδρος και Ευσταθίου Μαριάννα υποψήφιοι διδάκτορες του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών. Το μοντέλο αυτό έχει πραγματικές διαστάσεις (1:1), σχεδόν 100% ίδιο τρόπο συναρμολόγησης και ίδια υλικά κατασκευής με το πρωτότυπο, ενώ για την χάραξη των πλακών του δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε γραμματοσειρά που προσομοιώνει τα γράμματα όπως τα χάραξε ο τεχνίτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Περιέχει 39 συνεργαζόμενα γρανάζια, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν στα θραύσματα ενώ τα υπόλοιπα προέκυψαν λαμβάνοντας υπόψη σχετικά αστρονομικά μεγέθη. Για την κατασκευή του μοντέλου χρησιμοποιήθηκαν καινοτόμες μέθοδοι κατεργασίας.  

  Antikythera AUTH

  Το σημείο τομής του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και της 3D Solidforms είναι τα ίδια τα άτομα που βρίσκονται από πίσω. Οι ιδρυτές της 3D Solidforms, Μπασιακούλης Αλέξανδρος και Ευσταθίου Μαριάννα, είναι οι ερευνητές της ομάδας του ΑΠΘ στον τομέα της μηχανολογικής διερεύνησης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, με επιβλέποντες καθηγητές τον Ευσταθίου Κυριάκο και Σειραδάκη Ιωάννη. Η ερευνητική τους ενασχόλησή με τον Μηχανισμό ξεκίνησε το 2009 ως διπλωματική εργασία και συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε επίπεδο διδακτορικού, ενώ από τα αποτελέσματα της έρευνάς τους έχουν ήδη προκύψει δύο δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και οκτώ (8) αντίγραφα του Μηχανισμού τα οποία εκτίθενται σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.  

  Antikythera AUTH Details

   

  Επισκευθείτε την καινούργια μας σελίδα για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.theantikytheramechanism.com/